Zaalhockey 

Ook dit jaar is er weer zaalhockey voor senioren en junioren (wedstrijden E8-tallen tot en met A). De zaalhockeycompetitie vindt plaats tijdens de winterstop van het veldhockey in de maanden december, januari en februari. Er gelden andere regels dan bij veldhockey. Zo bestaat het zaalhockeyteam bij de jeugd uit zes spelers: één keeper en vijf spelers en maximaal zes spelers op de bank. Het zaalveld is minder dan de helft van het buitenveld. Het spel wordt voornamelijk gespeeld via de balken (zijlijnen). De speler mag alleen pushen en de bal moet op de grond verplaatst worden, behalve bij een push op het doel. De spelers spelen met zaalhockeysticks en bij voorkeur met een speciale zaalhockeybal (lichter in gewicht dan een veldbal). In de poules spelen ze net als bij veldcompetitie een thuis- en een uitwedstrijd.Competitie & Trainingen

 

De zaalcompetitie start in het weekend van zaterdag 30 november. De zaalcompetitie duurt tot en met zondag 16 februari 2019. De selecties / trainingen in de zaal beginnen vanaf maandag 25 november. Voorafgaand aan de start zullen er voorlichtingsavonden zijn.

Graag biedt de club alle teams de mogelijkheid om te trainen in een echte zaal, maar de zaalcapaciteit van de gemeente Utrecht is ontoereikend. Een probleem waar ook andere clubs mee kampen. We huren dit jaar weer de Sportbox en hebben daarnaast een beperkt aantal uren in hallen en zalen van de gemeente. We streven ernaar om ieder jeugdteam en deelnemende (incl. training) seniorenteams 1 keer per week te kunnen laten trainen.


 

Uitrusting

Voor de zaalcompetitie is een speciale zaalhockeystick nodig. Deze sticks zijn verkrijgbaar bij sportzaken en webwinkels. Je hebt al een prima exemplaar rond de 30 euro. Daarnaast moet je schone gymschoenen dragen die geen strepen achterlaten op de vloer en draag je aan je linkerhand een zaalhandschoen.

De bestaande keepersuitrusting volstaat, hier mogen echter geen scherpe delen aan zitten (géén metalen gespen!). Vanuit de club zijn de juiste riempjes beschikbaar gesteld.

Wedstrijden, speelveld en deelnemers

Het veld en de cirkel zijn kleiner dan op het veld. Er mag alleen gepusht worden en dus niet geslagen. Er zijn geen lange corners en er zijn geen zijlijnen, maar zijbalken. Het aantal spelers bij de jeugd is 6.

Je speelt competitie in een poule met 6-7 tegenstanders. Tijdens een wedstrijdblok speel je twee wedstrijden (tegen twee verschillende teams) van 30 minuten. Er dus drie teams aanwezig. De uitslagen van de wedstrijden worden afgehandeld door middel van het KNHB digitale wedstrijdformulier.

Zaalleiding en scheidsrechters

Elk wedstrijdblok van drie wedstrijden is één team/club verantwoordelijk voor de zaalleiding, dus ook Zwaluwen! Dit is te zien op de standenmotor van de KNHB. Het wordt helaas niet weergegeven in de app.


In geval van zaalleiding moet je als team met ouders ruim op tijd aanwezig zijn om de zaal op te bouwen (de balken leggen) en ben je verantwoordelijk voor de 2 scheidsrechters die alle 3 de wedstrijden fluiten, het digitale wedstrijdformulier en het standenbord. Het is dan dus ook de bedoeling om het gehele blok (3 keer 40 minuten) aanwezig te zijn en na de wedstrijden weer op te ruimen.


Instructie voor Zaalleiding

Instructie voor Coaches en Aanvoerders

Spelregels zaal 2017-2018 (gelijk aan 2016-2017)

Spelregels zaal 2017-2018 Jongste Jeugd

Alle overige informatie over zaalhockey van de KNHB Midden Nederland


En als laatste... heel veel plezier bij zaalhockey!