Zaalhockey 

Ook dit jaar is er weer zaalhockey voor senioren en junioren (wedstrijden E8-tallen tot en met A). De zaalhockeycompetitie vindt plaats tijdens de winterstop van het veldhockey in de maanden december, januari en februari. Er gelden andere regels dan bij veldhockey. Zo bestaat het zaalhockeyteam bij de jeugd uit zes spelers: één keeper en vijf spelers en maximaal zes spelers op de bank. Het zaalveld is minder dan de helft van het buitenveld. Het spel wordt voornamelijk gespeeld via de balken (zijlijnen). De speler mag alleen pushen en de bal moet op de grond verplaatst worden, behalve bij een push op het doel. De spelers spelen met zaalhockeysticks en bij voorkeur met een speciale zaalhockeybal (lichter in gewicht dan een veldbal). In de poules spelen ze net als bij veldcompetitie een thuis- en een uitwedstrijd.Competitie & Trainingen

 

De zaalcompetitie start in het weekend van zaterdag 5 december. De zaalcompetitie duurt tot en met zondag 14 februari 2020. De selecties / trainingen in de zaal beginnen vanaf maandag 30 november. Voorafgaand aan de start zullen er voorlichtingsavonden zijn.

Graag biedt de club alle teams de mogelijkheid om te trainen in een echte zaal, maar de zaalcapaciteit van de gemeente Utrecht is ontoereikend. Een probleem waar ook andere clubs mee kampen. We huren dit jaar weer de Sportbox (CAB-Rondom 90, Utrecht) en hebben daarnaast een beperkt aantal uren in hallen en zalen van de gemeente. We streven ernaar om ieder jeugdteam en deelnemende (incl. training) seniorenteams 1 keer per week te kunnen laten trainen.


 

Uitrusting

Voor de zaalcompetitie is een speciale zaalhockeystick nodig. Deze sticks zijn verkrijgbaar bij sportzaken en webwinkels. Je hebt al een prima exemplaar rond de 30 euro. Daarnaast moet je schone gymschoenen dragen die geen strepen achterlaten op de vloer (dus geen zwarte zolen) en draag je aan je linkerhand een zaalhandschoen (dus met dichte duim).

De bestaande keepersuitrusting volstaat, hier mogen echter geen scherpe delen aan zitten (géén metalen gespen!). Vanuit de club zijn de juiste riempjes beschikbaar gesteld.


Wedstrijden, speelveld en deelnemers

Het veld en de cirkel zijn kleiner dan op het veld. Er mag alleen gepusht worden en dus niet geslagen. Er zijn geen zijlijnen, maar zijbalken. Het aantal spelers is 6.

Je speelt competitie in een poule met 6-7 tegenstanders. Tijdens een wedstrijdblok speel je twee wedstrijden (tegen twee verschillende teams) van 30 minuten. Er dus drie teams aanwezig. De uitslagen van de wedstrijden worden afgehandeld door middel van het KNHB digitale wedstrijdformulier.


Zaalleiding en scheidsrechters

Elk wedstrijdblok van drie wedstrijden is één team/club verantwoordelijk voor de zaalleiding, dus ook Zwaluwen! Dit is te zien op de standenmotor van de KNHB. Het wordt helaas niet weergegeven in de app.


In geval van zaalleiding moet je als team met zaalleiding en scheidsrechters (ouders) ruim op tijd aanwezig zijn om de zaal op te bouwen (de balken leggen) en ben je verantwoordelijk voor de 2 scheidsrechters die alle 3 de wedstrijden fluiten, het digitale wedstrijdformulier en het standenbord. Het is dan dus ook de bedoeling om het gehele blok (3 keer 40 minuten) aanwezig te zijn en na de wedstrijden weer op te ruimen.


Meest recente instructies en spelregels:

Instructie zaalleiding 2019-2020
Instructie Aanvoerders en Coaches zaal 2019-2020

Zaalreglement 2019-2020

Spelregels zaal 2017-2018 Jongste Jeugd

Verschillen spelregels veld- en zaalhockey 2019-2020


Video's over spelregels en spelsituaties in het zaalhockey


Alle overige informatie over zaalhockey van de KNHB Midden Nederland


En als laatste... heel veel plezier bij zaalhockey!