Zaalhockey 

Ook dit jaar is er weer zaalhockey voor senioren en junioren. De zaalhockeycompetitie vindt plaats tijdens de winterstop van het veldhockey in de maanden december, januari en februari. Er gelden andere regels dan bij veldhockey. Zo bestaat het zaalhockeyteam bij de jeugd uit zes spelers: één keeper en vijf spelers en maximaal zes spelers op de bank. Het zaalveld is minder dan de helft van het buitenveld. Het spel wordt voornamelijk gespeeld via de balken (zijlijnen). De speler mag alleen pushen en de bal moet op de grond verplaatst worden, behalve bij een push op het doel. De spelers spelen met zaalhockeysticks en bij voorkeur met een speciale zaalhockeybal (lichter in gewicht dan een veldbal). In de poules spelen ze net als bij veldcompetitie een thuis- en een uitwedstrijd.Competitie & Trainingen

De zaalcompetitie start 9 december 2023. De zaalcompetitie duurt tot en met 11 februari 2024. De selecties / trainingen in de zaal beginnen vanaf 27 november 2023.

Doordat we dit jaar samen met Rijnvliet een eigen blaashal hebben, hebben we meer ruimte voor trainingen. We streven ernaar om ieder jeugdteam en deelnemende (incl. training) seniorenteams 1 keer per week te kunnen laten trainen.


Uitrusting

Voor de zaalcompetitie is een speciale zaalhockeystick nodig. Deze sticks zijn verkrijgbaar bij sportzaken en webwinkels. Je hebt al een prima exemplaar rond de 30 euro. Daarnaast moet je schone gymschoenen dragen die geen strepen achterlaten op de vloer (dus geen zwarte zolen) en draag je aan je linkerhand een zaalhandschoen (dus met dichte duim).

De bestaande keepersuitrusting volstaat, hier mogen echter geen scherpe delen aan zitten (géén metalen gespen!). Vanuit de club zijn de juiste riempjes beschikbaar gesteld.


Wedstrijden, speelveld en deelnemers

Het veld en de cirkel zijn kleiner dan op het veld. Er mag alleen gepusht worden en dus niet geslagen. Er zijn geen zijlijnen, maar zijbalken. Het aantal spelers is 6.

Je speelt competitie in een poule met 6-7 tegenstanders. Tijdens een wedstrijdblok speel je twee wedstrijden (tegen twee verschillende teams) van 30 minuten. Er dus drie teams aanwezig. De uitslagen van de wedstrijden worden afgehandeld door middel van het KNHB digitale wedstrijdformulier.


Zaalleiding en scheidsrechters

Elk wedstrijdblok van drie wedstrijden is één team/club verantwoordelijk voor de zaalleiding, dus ook Zwaluwen! Dit is te zien op de standenmotor van de KNHB. Het wordt bij de opmerkingen weergegeven in de LISA app.


In geval van zaalleiding moet je als team met zaalleiding en scheidsrechters (ouders) ruim op tijd aanwezig zijn om de zaal op te bouwen (de balken leggen) en ben je verantwoordelijk voor de 2 scheidsrechters die alle 3 de wedstrijden fluiten, het digitale wedstrijdformulier en het standenbord. Het is dan dus ook de bedoeling om het gehele blok (3 keer 40 minuten) aanwezig te zijn en na de wedstrijden weer op te ruimen.

Meest recente instructies en zijn te vinden bij mijn team onder Club en dan onder Documenten. 

En als laatste... heel veel plezier bij zaalhockey!